phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 30.05.2023


Bambu vs. Vinyylilattia: Voiko näitä kahta verrata?

Julkaistu 30.05.2023

Eri lattiamateriaalien väliset vertailupostaukset jatkuvat! Bambuparketti on Suomen markkinoilla vielä tuore tulokas, joten ajattelimme, että rinnastamalla muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin eri materiaalien ominaisuudet on kaikkein helpointa hahmottaa.

Bambulattia sekä vinyylilattia kuuluvat pääsääntöisesti hieman eri kategorioihin, samaan tapaan kuin aikaisemmin vertailun kohteena olleet bambu ja laminaattikin. Bambulattia on kauttaaltaan luonnonmateriaalia, kun taas vinyylilankun runko valmistetaan kivikomposiitista, jonka päällä pintakerrokset huolehtivat rungon suojaamisesta ja kauniista ulkonäöstä.

Myös bambulattian hinta verrattuna vinyyliin kertoo, että nämä kaksi tuotetta edustavat eri kategorioita. Bambulattia on erittäin arvokashenkinen ja klassinen materiaali, ja on aidon parketin tapaan niin sanottu premium-tuote lattiamarkkinoilla. Monelle klassista ja ajatonta ratkaisua etsivälle on jo itseisaarvo itsessään, että lattia on aitoa puuta. Vinyylilattia tunnetaan edullisempana lattiamateriaalina, joka on vuosien kuluessa kehittynyt huimasti, ja onkin nykypäivänä edistynyt ja pitkäikäinen vaihtoehto.

Vinyylilattia ja bambuparketti kestävät kulutusta

Sekä bambuparketti että kivikomposiittirunkoinen vinyylilattia tarjoavat kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Materiaalien hyvin erilaisen luonteen ja ominaisuuksien vuoksi on kuitenkin vaikeaa yksiselitteisesti suoraan sanoa, kumpi materiaaleista on kestävämpi. Tähän vaikuttavat paljon myös omat kriteerit lattian valitsemiselle sekä kohde, johon se tullaan asentamaan.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla puolella näkyvät kaksi erilaista bambulattian runkoa: päällä STONEWASH ja alla KAISLA. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy vinyylilankun kivikomposiittinen runko.

Kumpikin lattia on siis suunniteltu kestämään loistavasti päivittäistä kulutusta ja arjen haasteita. Bambu on puulajina ehdoton valinta, kun haetaan puulattiaa, joka tunnetaan pettämättömästä laadusta ja kovuudesta. Kivikomposiittirunkoisessa vinyylilattiassa erinomaista kestävyyttä lattiaan tuo rungon kalkkikivi.

Vinyylilattian yksi kaikkein parhaista puolista on ehdottomasti sen 100-prosenttinen vedenkestävyys, mitä yksikään puumateriaali ei pysty tarjoamaan. Vinyylilattia onkin huoleton valinta myös keittiössä, eteisesä tai kodinhoitohuoneessa, kun bambulattian kanssa tulee olla tarkempi lattialle makaamaan jäävän veden kuivaamisessa.

Toisaalta bambulattian kestävyyttä parantaa loistava huollettavuus. Lattiapinta voidaan käyttövuosien karttuessa ja pinnan hiljalleen kuluessa hioa taas uutukaisen sileäksi ja käsitellä uudelleen lakalla tai öljyvahalla. Puulattian hionta onkin yksi materiaalin loistavimmista puolista! Vinyylilattian pintaa puolestaan ei voida samalla tavalla uudistaa, vaikka se pääsisi vanhetessaan naarmuuntumaan.

Erilaiset, upeat ulkonäkövaihtoehdot

Bambu- ja vinyylilattia tunnetaan molemmat myös kauniista ulkonäöstään. Bambun paineessa tiivistettypintakerros tarjoaa aivan ihanan ja uniikin kuvioinnin, ja lattiaa on saatavilla lukuisissa erilaisissa sävyissä. Myös pintakäsittely vaikuttaa siihen, millaisena lattian sävy ja kuviot näyttäytyvät suurempana pinta-alana. Bambulattian omistaja saa varmasti kysymyksiä upeasta lattiastaan.

Vinyylilattiaa on saatavilla tavallisen lankun lisäksi myös laattana ja kalanruotovaihtoehtona. Sen sävy- ja kuviovariointi on todella monipuolista, ja markkinoilla onkin jos jonkinlaisten puulajien kuviointia toistavia vaihtoehtoja. Valmistajien välillä on kuitenkin eroa siinä, kuinka lähelle aidon näköistä ja tuntuista luonnonpintaa päästään.