phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 27.03.2023


Bambuparketin hoito osa 1: Lattian puhtaanapito arjessa

Julkaistu 27.03.2023

Bambulattia tunnetaan syystäkin hyvin kestävänä premium-tason lattiamateriaalina, jonka puolesta ei tarvitse pelätä arjen askareiden lomassa. Oli kyse sitten koirataloudesta, vilkkaasta toimistosta tai vaikkapa päiväkotiympäristöstä, bambupuu palvelee käyttäjäänsä pitkään. Kestävinkin lattia tarvitsee kuitenkin säännöllistä puhdistusta ja jonkinnäköistä ylläpitoa. Koska bambulattia valmistetaan kuitenkin kokonaisuudessaan puusta, vaatii se luonnonmateriaalina silloin tällöin huolenpitoa. Vähäinenkin vaivannäkö maksaa itsensä kyllä takaisin, sillä näin maksimoidaan lattian käyttöikä ja varmistetaan ylellinen ulkonäkö vuodesta toiseen! Ensimmäisenä paneudutaan bambuparketin tavalliseen puhtaanapitoon arjessa.Ei vaadi erityisempää kikkailua 


Bambulattian puhdistus ja hoito on monella tavalla hyvin samankaltaista kuin tutumman, pehmeämmistä puulajeista valmistetun parkettilattian hoito. Vaikka bambulattia tosiaan onkin ominaisuuksiltaan paljon pehmeämpiä puulajeja kestävämpää, ovat sen haasteet kosteudenkeston suhteen hyvin samankaltaisia. Minkä tahansa puumateriaalin tavoin bambu myös elää sekä suhteellisen ilmankosteuden ja lämpötilan muutosten mukana – tosin perinteisempää parkettia vähemmän.

Muutamilla vinkeillä onnistut kuitenkin helposti: 

  • Irtoroskat ja lika ovat aina lattian pintaa kuluttava tekijä. Säännöllinen pölyn ja roskan puhdistus esimerkiksi imuroimalla antaakin lattiapinnalle mahdollisuuden paljastaa upeutensa. Muista siivoilla myös mattojen aluset – maton alla lattiaa vasten hankaava kivi saattaa aiheuttaa ikävät naarmut. 
  • Liiallinen vesi ja kosteus saattavat saada lattian turpoamaan ja vääntyilemään ikävästi erityisesti saumakohdistaan. Kuivaa siis kaatunut neste pois mahdollisimman nopeasti, ja käytä lattian moppaamisessa vain nihkeäksi kostutettua liinaa tai moppia. 
  • Kovakaan puulaji ei pidä piikkikoroista, nastapohjaisista talvikengistä tai pienelle alueelle keskittyvästä huonekalujen jalkojen aiheuttamasta painosta. Suojaa siis esimerkiksi eteisen lattia sille soveltumattomilta kengiltä ja käytä huonekalujen jalkojen alla pehmeitä kumi- tai huopatassuja. 
  • Vältä voimakkaita puhdistusaineita, jotka voivat vahingoittaa lattian pintaa.
Ylemmistä vinkeistä on helppo huomata, että niin bambulattian kuin muidenkin puulattioiden puhdistuksessa pääsee pitkälle omaa harkintaa ja maalaisjärkeä käyttäen. Näitä yksinkertaisia vinkkejä arjessa noudattamalla pidät bambuparketin hyvässä kunnossa ja saat nauttia sen kauneudesta ja kestävyydestä maksimaalisen käyttöiän verran. 


Mikä puhdistusaine bambuparketille sopii? 


Myös puhdistusaineen valinnassa kannattaa noudattaa hyvin samanlaista periaatetta kuin jos kyseessä olisi minkä tahansa parketin puhdistus. Lattian puhdistusaine ei saa olla liian voimakasta, jotta se ei vahingoita bambulattian pintakäsittelyä ja tätä kautta heikennä pintaa suojaavan kerroksen kestävyyttä. Puhdistusaineena kannattaakin suosia parketille tarkoitettua, pH-arvoltaan mietoa ainetta.