phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 05.07.2024


Suomi - bambulattia - suomi -sanakirja

Julkaistu 05.07.2024

Parkettilattia yleisesti on klassikkomaineen saavuttanut arvostettu lattiamateriaali, mutta monelle tulee yllätyksenä, että sitä saa myös kestävästä ja kauniista bambupuusta valmistettuna. Lattiamarkkinoilla viliseekin vaikka ja mitä termejä ja ilmaisuja, joita ei useinkaan selitetä auki sen kummemmin. Uutena lattiaostajana nimitysten ja uusien sanojen tulva saattaa tuntua hämmentävältä ja sekavalta. Kokosimmekin tähän joitakin yleisiä bambulattiaan liittyviä termejä selityksineen:

Aluslattia: Aluslattia on nimensä mukaisesti lattianpäällysteen alusta, joka tarjoaa tuen ja tasaisen pinnan lattiamateriaalille, kuten bambuparketille tai muulle pintamateriaalille. Aluslattian materiaalit voivat vaihdella, mutta yleisimpiä aluslattioita ovat betoni sekä erilaiset puurakenteet. Aluslattian tulee aina olla kuiva, puhdas, suora ja tasainen.

Alustaan liimaaminen: Alustaan liimaaminen tarkoittaa lattianpäällysteen asennusmenetelmää, jossa lattiamateriaali, kuten bambuparketti, liimataan suoraan aluslattiaan. Tämä menetelmä varmistaa, että lattiamateriaali pysyy tiiviisti paikoillaan. Alustaan liimaaminen vaatii ammattilaisasentajan, ja siihen tulee käyttää vain tarkoitukseen soveltuvaa liimaa. Bambulattia voidaan asentaa joko uivaksi tai liimata alustaan.

Asennuspöytäkirja: Asennuspöytäkirja on dokumentti, joka sisältää yksityiskohtaiset kirjaukset bambulattian asennuksesta. Asennuspöytäkirja löytyy bambulattian asennusohjeista, ja se tulee täyttää jokaisen lattia-asennuksen yhteydessä. Asennuspöytäkirja vaaditaan myös takuuehtojen täyttämiseksi.

Askeläänieriste: Askeläänieriste on materiaali, jota käytetään lattiarakenteessa vähentämään elämisen äänten, kuten askelten aiheuttamaa kopinaa ja kaikua lattiapinnalla. Tämä parantaa asumismukavuutta erityisesti monikerroksisissa rakennuksissa, joissa äänen kulkeutuminen yläkerrasta alakertaan voi olla häiritsevää. Bambulattialle soveltuu esimerkiksi Nordic Bamboon valikoimastakin löytyvä HDA-askelääneriste. Askeläänieriste asennetaan suoraan bambulattian alle.

Bambu: Bambu on kestävä ja nopeakasvuinen ruohokasvi, josta valmistetaan lattian lisäksi myös paljon muuta. Bambu tunnetaan kestävyydestään, kauniista ulkonäöstään ja monipuolisista käyttömahdollisuuksistaan esimerkiksi juurikin sisustuksessa.

Brinell-arvo: Brinell-arvo on mitta, joka ilmaisee materiaalin kovuuden ja sen vastustuskyvyn painaumille ja kulumiselle. Brinell-arvo on tärkeä mittari esimerkiksi puisten lattiamateriaalien kestävyyden arvioinnissa. Bambun Brinell-arvo on huimat 9,5, mikä on moniin muihin puulajeihin verrattuna moninkertainen!

Höyrysulku/Kosteussulku: Höyrysulku tai kosteussulku on kerros, joka estää kosteuden kulkeutumisen aluslattiasta ja lattian pohjarakenteista itse bambulattiaan ja suojaa lattiamateriaaleja vaurioilta. Tämä on erityisen tärkeää tiloissa, joissa kosteus voi nousta maaperästä tai muista rakenteista. Kosteussulkuna käytetään usein ohutta muovikalvoa. Betoniselle aluslattialle kosteussulku tulee asentaa aina.

Liikuntasauma/Liikuntarako: Liikuntasauma tai liikuntarako on tyhjä rako, jonka ansiosta lattia voi uivaksi asennettuna laajentua ja supistua luonnollisesti lämpötilan ja kosteuden vaihteluiden vuoksi. Tämä estää lattian pullistumista ja vaurioitumista. Liikuntasaumat ovat erityisen tärkeitä isoissa lattia-alueissa ja luonnonmateriaaleissa, jotka reagoivat voimakkaasti ympäristön muutoksiin. Liikuntasauma tulee jättää aina eri huonealojen välille sekä lattian ja kaikkien kiinteiden rakenteiden väliin. Lisäksi suurella pinta-alalla lattia tulee jakaa tietyin välimatkoin liikuntasaumalla.

Lukkopontti: Lukkopontti on uivien eli kelluvien lattioiden asennustapa, joka mahdollistaa lattialautojen napsahtamisen eli lukittumisen yhteen ilman liimaa. Tämä tekee asennuksesta nopeaa ja helppoa, ja lukkoponttijärjestelmät tarjoavat usein tiiviin ja kestävän liitoksen. Lukkopontit sijaitsevat lattialankkujen päissä.

Mallipala: Mallipala on pieni pala bambuparkettia, jonka voi tilata kotiin tai muuhun kohteeseen ennen lattian ostamista. Mallipalasta näkee kätevästi lattian sävyn ja sopivuuden muuhun sisustukseen, tekstuurin sekä lankun paksuuden. Mallipala antaa aina paremman käsityksen lattiamateriaalista kuin pelkkien kuvien perusteella on mahdollista saada.

Mikroviiste: Mikroviiste on hienoinen viiste eli kauniin viimeistelyn muodostava pyöristys lattialautojen reunoissa, joka luo hienovaraisen huolitellun vaikutelman, kun laudat liitetään yhteen. Tämä antaa lattialle lisää syvyyttä ja korostaa lautojen muotoa. Mikroviiste on tavallista viistettä pienempi ja huomaamattomampi, nimensä mukaisesti aivan pikkuinen viiste lankun sivuilla.

Painetiivistys: Painetiivistys on bambulattian pintakerroksen valmistusmenetelmä, jossa bambusäikeet kovassa paineessa yhdistetään kauniiksi uniikiksi lattiapinnaksi. Painetiivistyksellä on iso rooli myös bambuparketin kestävyyden muodostamisessa. Näin myöskään kosteus tai lika eivät pääse yhtä helposti vaikuttamaan lattian pintaan.

PE-kalvo: PE-kalvo on polyeteenistä valmistettu muovikalvo, jota käytetään kosteussulkuna betonisilla aluslattioilla. PE-kalvo suojaa lattiamateriaaleja kosteudelta ja parantaa lattian kestävyyttä. Se on yleisesti käytetty erityisesti juuri uivissa lattioissa.

Ristinlaminointi: Ristinlaminointi on prosessi, jossa materiaalikerrokset liimataan yhteen siten, että jokaisen kerroksen syyt kulkevat edelliseen kerrokseen nähden kohtisuoraan. Tämä lisää rakenteen lujuutta ja vakautta, vähentää vääntymistä ja tekee materiaalista kestävämmän. Ristiinlaminointimenetelmää käytetään bambulattioiden rungon valmistuksessa.

Saumalista: Saumalista on lattiapinnan viimeistelevä ja sen käytännöllisyyttä parantava listatyyppi, jota käytetään peittämään liikuntasaumat eri huonealojen välillä tai suurilla lattia-aloilla, joiden jakaminen liikuntasaumalla on tarpeellista. Saumalista myös suojaa lattiaa. Listoja on saatavilla monissa eri väreissä, ja mallista riippuen niiden kiinnitystavat saattavat myös vaihdella hieman.

UV-lakka: UV-lakka on bambulattian pintakerrosta suojaava laadukas pinnoite, joka kovetetaan UV-valolla. Tämä antaa lattialle kestävyyttä, joka kestää hyvin kulutusta ja säilyttää ulkonäkönsä pitkään. UV-lakatut lattiat ovat helppoja ylläpitää ja puhdistaa, ja vuosien kuluessa vanha lakkapinta voidaan myös hioa pois ja korvata uudella, jolloin lattia saa alkuperäisen hohtonsa takaisin.

Uiva/kelluva asennus: Uiva tai kelluva asennus on menetelmä, jossa lattiaa ei kiinnitetä aluslattiaan, vaan se asennetaan alusmateriaalin päälle, jolloin se “kelluu” aluslattian yläpuolella. Tämä asennustapa mahdollistaa lattian liikkumisen lämpötilan ja kosteuden vaihteluiden mukaan luoden kestävän lopputuloksen. Lankut kiinnitetään toisiinsa sivu- ja päätyponteista.